Lite nya skärbrädor till köket så kan dom gamla sunkiga plast åka i plast återvinningen. Trä brädor är snällare mot kniven. Ytliga skåror läker sig själva i en träbräda. Dessutom trivs inte bakterier så bra på en träbräda. Men den kräver lite underhåll. Använd parafinolja, godkänd för livsmedel. Sen avslutar jag alltid med att gno in lite bivax. En annan fördel med trä är att det går att hyvla/slipa om när den börjar bli nött. Och sist men inte minst dom är vackra.
Dom bästa träslagen för skärbrädor är lönn, körsbär och valnöt. Men bok och björk funkar också bra. Men ek som jag gjorde dessa två i är inte helt optimalt, men snygt 😉
Jag har haft en ek bräda i ca. 30 år omslipad ett par gånger. Den blir bara vackrare och vackrare.
Här kommer en bild på en i körsbär med lite mjuka former.
Kan man beställa, ja självklart! Storleken och form kan man välja helt fritt. Men jag rekommenderar att man inte tar den för tjock för då ändras arbetshöjden. Dom i ek på översta bilden är 15x24cm och 19x34cm båda är ca. 2cm tjocka. Så kom med önskningar om storlekar, former och träslag.